ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ ХЕРБАЛАЙФ
herb-consult.alle.bg
ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОСТЕОПОРОЗАТА

ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОСТЕОПОРОЗАТА

Каква е функцията на калций в организма? В живите организми, калций изпълнява много важни функции. Една от тях - за укрепване на структурата на скелета на животните. При хората, калцият е 2% от общата маса и е основно (99%) е в костите

Калцият укрепва костната структура осигурява здравето на зъбите и ноктите,  необходим е за нормалното функциониране на нервната система и мускулите. Той играе значителна роля и за функционирането на мускулната тъкан, и особено мускулите на сърцето, важен е за пренасянето на нервните импулси, за поддържането на киселинно-основния баланс, за съсирването на кръвта и правилната работа на сърцето.

Особено висока необходимост на калций имат за жените по време на бременност, лактация или менопауза т.е. на всеки етап от живота си.

От калции се нуждае сърцето –за да бие нормално, необходим е за съсирване на кръвта,. Потребен е за всяка нервна и мускулна клетка за да функционира правилно.

Поддържа здравината на костите и зъбите. Съдейства за нормалната сърдечна дейност. Облекчава оплакванията от безсъние. Стимулира метаболизма на желязото. Оказва помощ на нервната система.

Какво причинява липса на калций в организма?

Причините за липсата на калций са недостатъчното му внасяне заедно с храната или засилени нужди, особено по време на бременност и кърмене. При липсата му в организма се явяват: рахит, остеомалация, остеопороза,
свръхчувствителност на нервната система /раздразнителност, нервност/, мускулни спазми,  нарушения в работата на сърцето.

Небалансираното хранене, болестите на щитовидната жлеза, прекомерното натрупване на фосфор, олово, кобалт, магнезий, цинк, желязо, калий, натрий, меката вода, липсата на витамин D, бременността, кърменето, диуретичните средства са сред причинителите на липсата на калций в организма.

На калция в организма се отделя голямо внимание,  тъй като ниските нива на този минерални в организма може да доведе до остеопороза. В резултат на ниското съдържание на калций костите стават толкова крехки, чупят се при най-малкото натоварване и не са в състояние да се справят с телесното тегло.

От 30-годишна възраст човешките кости започват да изтъняват, като всяка година губят около 1 процент от масата си. И към 70-та годишнина костната маса на жените намалява почти с 50 процента. Това положение на нещата се свързва с отмиването на калция от костите.

 

Защо е важно да се получи на калций от храната? Калцият е минерал и човешкият организъм не го произвежда сам. Единственят източник чрез който можем да набавим необходимото ни количество – това е нашата храна. И това е нещо, което трябва да правим  постоянно. Всеки ден възрастните трябва да консумират не по-малко около 800-1200 мг калций. Това количество приблизително съответства на количеството калций  в съдържанието на 1,2 л мляко. Много специалисти смятат, че при жените количествата калций трябва да бъдат два пъти по-голяма част. Нуждите на жените за калций са увеличени особено в периода на бременност и кърмене . Калцият помага за предотвратяване на косопад и укрепва зъбите.

При болки в гърба добавките от калций могат да се окажат полезни. Страдащите от менструални спазми често получават облекчение след засилено поемане на калций. Ако поглъщате големи количества безалкохолни напитки, имайте предвид, че поради високото съдържание на фосфор в тях рискувате да намалите калция в организма си и с това да увеличите вероятността от развитие на остеопороза. Калцият оказва оптимално действие с витамините А, С и D, с желязо, магнезий и фосфор Комбинацията от калций, магнезий, витамин Д и минерала борон (3 мг дневно) може да допринесе за предотвратяване на остеопорозата.


Кои храни са богати на калций? Основният източник на калций в нашата храна са млечните продукти: мляко, кисело мляко и сирене. Друг добър източник на калций е и сьомга, сардина и зелените зеленчуци с големи листа (като салата или зеле), както и някои видове ядки. За пълно усвояване на калций е необходим витамин D. 

 
Сигурни ли сте, че вашата храна и начин на живот са в състояние да ви осигурят достатъчно калций? Ако ние консумираме храна богата на животински протеин, или пием много газирани напитки, кафе, алкохол, тялото ни получава над необходимия за него  размер на фосфор. Това може да доведе до загуба на калций в костите и да увеличи риска от ранна остеопороза. Въпреки, че в много от нашите потребителски продукти е калций в достатъчни количества, представлява проблем усвояването от нашето тяло на необходимото количество на този минерал. Неотдавна беше установено, че на подрастващите, които предпочитат газирани напитки, мляко, също могат да изпитват липса на калций. В допълнение, на милиони хора в развитите страни, консумира огромно количество «beskaloriynoy» хранителни съдържание на калций, който е намалена или дори намалява до нула.


Какво да направя? Очевидно е, че всеки от нас, особено жените, трябва да потърсим гаранция, че нашата храна е по-богата на калций, както и да намалим консумацията на газирани напитки. Както вече бе отбелязано, най-богатият източник на калций това са млечни продукти, зелените зеленчуци с големи листа. За съжаление, някои хора срещат трудности с набавянето на млякото и млечните продукти. Даже вече не сме сигурни дали в кофичките на които пише “кисело мляко” има съдържание на мляко. Не сме сигурни, че сиренето е продукт от мляко.  В допълнение, много богати на калций продукти като сирене, са с твърде високи калории и мазнини. Освен това за усвояването на калция е необходим витамин Д, затова е желателно да спрете избора си на комбинирани продукти.

Физическото натоварване също увеличава костната плътност, като по този начин укрепва костите. Половин ден ходене ще помогне при укрепването на вашите кости. Но  само физическите упражнения, без използване на калций не е достатъчно, за да се запази здрава костната система.

ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОСТЕОПОРОЗАТА
Много експерти в храненето стигнаха до заключението, че най-добрият начин да се осигури необходимата доза калций - това е включването в ежедневната храна на хранителни добавки с високо съдържание на минерали.

Важно е да знаете, че прекомерната употреба на калций също

може да доведе нежелани и неприятни последици.


 

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

Ø      Скелетът на човек се променя на всеки 7/10 години

Ø      Тялото съдържа около 1,5 кг на калций. 99% от това количество е в костите и зъбите. Останалият един процент играе решаваща роля за нормалното функциониране на всички системи, които, ако е необходимо, дефицитът се попълва от калция в костната тъкан

Ø      2 чашки кафе дневно теглят от организма около 6 мг калций.
ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОСТЕОПОРОЗАТА

Ние също препоръчваме дневният прием да се допълни.

 

Xtra-Cal е идеално допълнение което ще осигури адекватно количество калций в организма по време на хранене за по-добро усвояване. За да укрепите костите също са важни минерали като магнезий, манган и силиций. Необходима е балансирана храна, която осигурява на организма необходимите количеството на минерали и протеини, които играят също толкова важна роля за растежа и укрепване на костите. Когато тялото ни получи достатъчно калций и други хранителни вещества, костта ще расте нормално, и ще бъдете енергични и весели и ще запазите костите здрави, дори и на преклонна възраст.


Xtra-Cal - е уникална хранителна добавка за подобряване и поддържане на здравето на костната тъкан. Той е съставен от различни хранителни вещества, растителни екстракти, както и витамин D, необходим за усвояването на калция от организма. Продуктът не съдържа сол, захар и изкуствени оцветители. Съдържа малко количество калории, протеини.




 

Сподели
ДА СЕ ПРЕБОРИМ С ОСТЕОПОРОЗАТА
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.