ОНЛАЙН КОНСУЛТАНТ ХЕРБАЛАЙФ
herb-consult.alle.bg
КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО

КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО

КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО
ЗА НАЧИНЪТ НИ НА ЖИВОТ, НАЧИНЪТ НИ НА ХРАНЕНЕ
И ВРЪЗКАТА ИМ С КОНТРОЛА НА ТЕГЛОТО


Толкова много различни мнения:
яжте това, а не това, масло или маргарин, плодове и зеленчуци, не смесвайте продуктите, не яжте червено и тлъсто месо, яйца.....
Списъкът с такива препоръки може да бъде безкраен ! :)
Понякога Ви се иска да закрещите от такива препоръки!
Не можете да разберете кое е правилно и кое не е .
А Вас ви вълнува един единствен въпрос: КАК ДА ОТСЛАБНА?


ВАШАТА ПРОМЯНА
Е ВЪВ ВАШИТЕ РЪЦЕ


Вие сте с наднормено тегло? Ами всеки втори българин е с наднормено тегло. Приблизително толкова са и хората страдащи от високо кръвно налягане. Съотношението между затлъстели жени и мъже е 3:1. Мъжете обаче затлъстяват обикновено в областта на корема т.нар. ябълковидно затлъстяване, което е по-опасно и води до инсулти и инфаркти.

Причините?


Като изключим генетичната предразположеност са неправилното хранене, заседнал живот, алкохол и психосоциалния стрес. Този стрес води до нарушаване на регулацията на метаболизма, на регулацията на телесната маса. По отношение на храната, данните от Националния статистически институт показват, че през последните 50 години консумацията на свинско месо е увеличена седем пъти, на захар - пет пъти, на алкохол - четири пъти. Обездвижването е другата причина за затлъстяване. Работим на едно място, движим се с автомобилите си, нямаме време за спорт и дори за разходка. Дългото време прекарано пред телевизора и компютъра води до затлъстяване, което е основна причина и за високото кръвно налягане при децата. 10% от децата ни страдат от хипертония, като през пубертета този процент се увеличава. Според различни световни статистики всеки излишен килограм увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Затлъстяването става още по-опасно за живота и здравето, ако се съчетае с някои от останалите рискови фактори - тютюнопушене, обездвижване, диабет, артериална хипертония.

Ужасно! Статистиката е безкомпромисна!

За да се справим успешно в борбата с наднорменото тегло, трябва да повишим своята здравна култура и да се опитаме да променим начина си на живот. На първо място - това е повече движение и здравословен режим на хранене.

Според направени проучвания 85% от диетите ни дават възможност да отслабнем, но само през първите два месеца. После 90% от всички нас връщат първоначалното си тегло и то в най-добрия случай. В най-лошия качват още килограми.

защо?


Няколко са нещата, необходими всеки ден на човешкото тяло, за да оцелее: протеини, въглехидрати, витамини и минерални вещества, растителни масла и мастни киселини, микроелементи, микрохранителни вещества

Процесът на хранене не е само поглъщане на храна. Истинският процес на хранене на организма започва едва при усвояването на поетата храна, след осъществяване на химическия процес на разлагане на храната на хранителните й съставки и тяхното усвояване от кръвоносната система.

Микроелементите - предимно хром, селен, магнезий, цинк, са химическите агенти, които вършат тази работа и можем да си ги набавим от плодовете и зеленчуците - АКО ОБАЧЕ: те не са брани в полуузряло състояние, не са транспортирани дълго време, не са обработвани с препарати и ако са приети поне половин час преди същинското хранене.

Колко от тези условия спазвате в делника си?

Но да приемем, че всички условия дотук са спазени. Имаме достатъчно микроелементи в стомаха, които да преработят храната и да я поднесат на организма като източник на енергия. Сега идва ред тънките черва (16 м) да си свършат работата, вкарвайки хранителните вещества в кръвния поток.

За тази цел природата ги е снабдила с милиони фини власинки, които поемат веществата и ги придвижват през стените на червата, въвеждайки тяхната енергийна стойност в кръвта. Тези власинки са изключително фини и чувствителни към състоянията на стрес, към алкохола и тютюна. Увреждането им води до непълноценно усвояване на погълнатата храна от организма - статистиките сочат, че само 1 на 100 души има здрави власинки на тънките черва.

Вие този 1 от стоте ли сте?

Докато в ранна възраст пълноценното усвояване на храната се движи между 68 и 100%, с увеличаване на годините, стресовите ситуации, вредните навици за хранене на крак, употребата на алкохол, активното и пасивно тютюнопушене този процент пада под 50.



Какво реално се случва с нас в този случай?

Приели сме 800 калории храна, усвоили сме обаче само 400 от тях. Останалата част се елиминира от организма като екскременти и урина, а 400 калории дневно за какво по-напред да ни стигнат?

Затова много скоро нещо в главата започва да скандира "ГЛАДЕН СЪМ!" И така - похапваме - нещо малко, нещо сладко, нещо на крак... За момента ни засища, но много скоро алармата отново се включва - защото това, което сме погълнали е бедно на същинска енергия, но пък е богато - ооооо, и още как! - на въглехидрати, мазнини и скорбяла, и допълнителни килца естествено, защото преработените въглехидрати се складират като мазнини.


КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО
Този вид храни (бонбони, мазна баничка, чипс, пържени картофки) са лесно смилаеми и излючително бързо се включват в кръвния поток, при което организмът реагира с отделяне на по-голямо количество инсулин - регулатора на нивото на кръвната захар. Инсулинът си свършва работата бързо-бързо и понижава нивото на кръвната захар, но след малко - при следващото похапване, вие се зареждате с нова доза захари. И инсулинът отново хуква на работа. Така в малки интервали се редуват в организма състояния с висока и ниска захар, което води до жестоко изчерпване на енергийните му запаси. А нали не сте забравили, че сте му дали само 400 калории истинска енергия?

Така по цял ден ние похапваме на крак, пълним стомаха си с баласт - защото на практика неусвоената храна е точно баласт, който на всичкото отгоре трябва да бъде преработен някак си при това с много повече енергия. И се чудим защо сме удрямани, защо ни домързява, защо ни горчи в устата... Е, затова, защото постоянно тормозим организма си да работи, да работи, да работи.... при това без особена полза, защото той не успява да извлече максималната енергия от храната.

Имаме обаче и проблясъци - решаваме да приложим диета някаква, защото идва лято - как да се съблечем на плажа с тия "банички" на ханша? И гледайте какво става в организма - той усеща, че му кроите номер и започва всичко, което му дадете да складира за още по-жестоки времена - знае ли колко време ще го държите на глад! И като резултат - не само, че не намаляват килограмите, ами и талията някъде започна да се губи!

Програмата за регулиране на теглото чрез клетъчно хранене е създадена за да коригира грешките в начина на живот, хранене и мислене.
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.